Rusta och matcha

Rusta och matcha är en insats för dig som vill ha hjälp med att komma ut i arbete eller börja studera. Det är en insats för människor som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, men det är privata företag, som Talentbyrån, som genomför insatsen. Rusta och matcha håller på som längst 1 år.

När du har registrerat dig på Arbetsförmedlingen som arbetslös så beslutar de om du har rätt att delta i Rusta och matcha. Vem som får delta beror på flera faktorer, t.ex. hur länge du har varit arbetslös, utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet.

När du har fått godkänt att gå Rusta och matcha så kan du själv välja en leverantör. Det finns många leverantörer som jobbar med Rusta och matcha.

Upplägget

Meningen med Rusta och matcha är att du ska få stöd att nå dina egna mål. Kanske har du väldigt specifika mål, t.ex. att få jobb inom ett visst yrke, eller att studera en utbildning. Det kan också vara så att man inte riktigt vet vad man vill arbeta med, och man behöver hjälp att få reda på vilka jobb och studier som skulle kunna passa mig.

När du börjar hos oss börjar med att prata med dig. Du får berätta vem du är, och vad du har för mål. När vi har gjort det så diskuterar vi vilket stöd just du behöver för att nå dina mål. Det kan t.ex. vara:

Du får en egen handledare som du träffar regelbundet, och tillsammans så bestämmer ni vilka aktiviteter som kommer att ta dig närmare dina mål. Förutom att få information om arbetsmarknad, tips och hjälp så är vi på Talentbyrån också intresserade av vem du är, och vad du behöver. Vi tror att det är viktigt att inte vara ensam med alla sina tankar och idéer när man ska hitta ett arbete eller utbildning, utan att ha någon att diskutera med, och som kan motivera och utmana.

Förutom individuella möte så kommer du också att bjudas in till gruppaktiviteter, t.ex. föreläsningar eller jobbsökarverkstad (där man får hjälp att söka jobb).

Den största delen av arbetet gör du på distans – hemifrån eller valfri plats. Du kommer till oss vid ett eller två gånger i veckan för individuella samtal och aktiviteter.

Välja Talentbyrån

Det finns många leverantörer som erbjuder Rusta och matcha, och det är inte så lätt att välja.

Vi som arbetar på Talentbyrån har en stor sak gemensamt – vi tycker om att möta och arbeta med människor. Vi kommer inte bara att ge dig några tips via mail och telefon, utan vi är intresserade av vem du är, vilket stöd du behöver och vad du längtar efter. Vi kommer att utgå från din unika situation när vi arbetar med dig, och vi tror att alla människor kan ta stora steg mot sina mål – med lite hjälp. Ibland går det fort, ibland tar det längre tid, men det viktiga är att du rör dig framåt.

Det brukar finnas många leverantörer i stora städer, och vi tycker det är bra att välja ut några att kontakta på telefon, ställa några frågor och sedan själv bestämma vem du tycker ger det bästa intrycket.

När du har bestämt dig så meddelar du Arbetsförmedlingen vilken leverantör du vill börja hos, och sedan kommer leverantören att kontakta dig för att boka ett första möte.